24 APRIL 2016: GESLAAGD LAARBEEKKONINGSCHIETEN 2016

d7385c9e-339b-43de-831f-aeff02817869

Schutters van het Sint Margarethagilde en het Onze Lieve Vrouwegilde uit Aarle-Rixtel, het Sint Servatiusgilde uit Lieshout en het Sint Leonardusgilde van de Donk zijn op 24 april naar de schietaccommodatie ’t Wipke in Beek en Donk gegaan om daar deel te nemen aan het Laarbeek Koning Schieten, deze keer georganiseerd door het Sint Antoniusgilde Beek. Om twee uur beginnen daar de ceremonies die deel uit maken van het koningschieten. De afgaand Laarbeekkoning Peter van den Burgt legt het koningszilver af en vervolgens trekken de schutters drie maal om de koningsvogel om deze te vrijwaren van het kwade. Of het een gevolg is van dit oude ritueel is niet duidelijk, maar al tijdens dit ritueel barst een felle bui los met veel hagel, sneeuw en wind. De rest van de ceremonie wordt dan ook binnen afgewerkt. Na een gebed door de gildepastor en de eerste schoten door vertegenwoordigers van de geestelijke en wereldlijke overheid, de afgaand Laarbeekkoning en Frans Biemans, steunpilaar van de Laarbeekse gilden, kan toch op de afgesproken tijd met het schieten begonnen worden. De schutters, 35 in totaal, schieten er aardig op los en worden maar even onderbroken door de regen. Na 153 schoten is er nog niets wat wijst op een naderende val van de vogel, maar dan is het de gerenommeerde schutter Jan Rovers van het Sint Leonardusgilde die met een welgemikt schot onverwacht de vogel naar beneden haalt. Na ten overstaan van de wethouder Frans van Zeeland, kapitein Piet Swinkels van het Antoniusgilde, de voormalige Laarbeekkoningen en de andere gildebroeders en –zusters beloofd te hebben aan de verplichtingen, verbonden aan het Laarbeekkoningschap te zullen voldoen, wordt Jan geïnstalleerd als Laarbeekkoning.

Ook de jeugd weert zich. Aan het schieten met de luchtbuks wordt enthousiast mee gedaan, ook door jongens en meisjes die geen lid zijn van een gilde. Toch is het gildelid dat zich jeugdkoning mag noemen, Pieter Smulders van het Sint Margarethagilde. Voor hem was er een schildje. Tekenend voor de goede verhouding tussen beide Beek en Donkse gilden was, dat gildebroeders het schieten voor de jeugd voor hun rekening genomen hebben en ook andere hand- en spandiensten verricht hebben.

Na de vendelgroet voor de de Laarbeekkoning en de jeugdkoning blijft het nog lang heel gezellig op ’t Wipke. Ondanks de kou en neerslag is het een goed geslaagd en druk bezocht LaarbeekKoningSchieten 2016 geweest.