29 AUGUSTUS: VENDELGROET BRUIDSPAAR DIEKERHOFF-VAN THIEL

 

Op de zonovergoten en warme zaterdagmiddag 29 augustus trouwden in de Beekse kerk Hessel Diekerhoff en Annetje van Thiel.  Na de Mis werd bij kasteel Eijkenlust het bruiloftsfeest gehouden. De Beeskse schut was uitgenodigd om de vendelgroet te komen brengen.  Om 14 uur stond het gilde wat verscholen en buiten het oog van de gasten opgesteld, terwijl enkele gildebroeders het verkeer en het parkeren in goede banen probeerden te leiden. Drie kwartier later trok het gilde in formatie naar het kasteel, waar het bruidspaar, de familie en vele andere gasten, en ook de kasteelheer en beschermheer van ons gilde Jonkheer Jan de Jong van Beek en Donk stonden te wachten.

Daar bracht eerst de vendelgroep, bestaande uit Joshy Gevers, Toon Stoop en Mathie van Rhee, een korte vendelgroet. Voor Mathie was het de eerste keer dat hij vendelde, en hij en zijn compagnons deden het uitstekend. De aanwezigen dankten hen met een warm applaus.

Hierna was het Joshy Gevers die liet zien dat je met een vendel heel veel kunt. De omstandigheden waren zwaar. De kiezels waren scherp en hadden voortdurend de neiging om weg te schuiven, maar toch slaagde Joshy erin om de vlag hoog en rein te houden, ook bij de koprollen en het liggend vendelen. Het talrijke publiek waardeerde zijn optreden met een daverend applaus.

Na het vendelen sprak kapitein Piet Swinkels een woordje waarin hij herinnerde aan de lange relatie tussen het Sint Antoniusgilde en de kasteelheren en hij het bruidspaar en de familie feliciteerde namens het gilde.

Hierna konden de inmiddels nogal dorstige kelen gelaafd worden met halve liters van het heerlijke Swinckelsbier.