14 SEPTEMBER: HET KONINGSCHIETEN

 

DSC_0065

Tijdens het koningschieten van het Sint Antoniusgilde Beek, op maandag 14 september op de schietaccommodatie ´t Wipke, is het voor het eerst in de eeuwenoude geschiedenis van het gilde gebeurd dat een vrouw zich koningin geschoten  heeft.   Het koningschieten begon met het driemaal rond de vogel trekken. Daarna erd het reglement voorgelezen en werd door de vervanger van de kapitein gevraagd of de koning zijn titel wilde prolongeren. Toen bleek dat dit niet het geval was werd het koningpaar Piet en Diny bedankt voor de wijze waarop ze hun koningschap namens ons gilde gedurende drie jaar uitgedragen hebben. Vorvolgens nam Piet Swinkels de kapiteinsketen weer over.

Het koningschieten werd vervolgens geopend met schoten van gildepastor Jan Engels namens de geestelijke, en burgemeester Ronnes namens de wereldlijke overheid, gevolgd door schoten van de keizer en van de kapitein van het gilde. Hierna gingen twee mannen, Hans Duitsman en Toine Steegs, en een vrouw, Tonnie Gevers, de strijd aan om het koningschap. Van hen was het gildezuster Tonny Gevers die met het 153ste  schot de vogel naar beneden haalde.

Na plechtig beloofd te hebben dat ze zal voldoen aan de voorwaarden voor het koningschap, en die zijn niet gering, kon oud-koning en kapitein Piet Swinkels bij Tonny Gevers de koningsketen om hangen, die ze de komende drie jaar mag dragen.  Ze koos zich ook een gemaal, haar man, de gildebroeder Jan Gevers. Vervolgens genoot de kersverse koningin de eer die alleen de gildekoning, de paus en de koning of koningin van ons land toekomt, het mogen betreden van de gildevaan. Ook werd ze overvendeld met dat vaan.

DSC_0082

DSC_0080 - kopie

De vendeliers brachten haar vervolgens een vendelgroet, die helaas vanwege de zware regen slechts kort kon zijn. Later op de middag, toen het zonnetje weer volop scheen en het gras weer opgedroogd was, deed hoofdvendelier en zoon Joshy Gevers de vendelgroet nog eens over en liet een mooi staaltje van acrobatisch vendelen zien.

Aardige bijkomstigheid is dat gemaal Jan Gevers in de periode 1991-1994 koning van het gilde was, en dat afgelopen zaterdag Joshy Gevers zich bij het koning schieten van het Sint Leonardusgilde kermiskoning schoot. Het groene pak van de Beekse Schut werd bij Joshy dan ook opgesierd met de rode sjerp die bij het kermiskoningschap van de Donkse Schut hoort, een mooi symbool van de goede relatie tussen beide gilden.

Heel wat meer schutters als bij het koningschieten deden maandag mee aan het schieten voor de Zilveren Kruisen, maar liefst 37. De gerenommeerde schutters bakten er niet veel van, ze wisten wel hoe het moest maar het gezegde “De beste stuurlui staan aan wal”  ging ook nu weer op want de Kruisen konden alle drie opgespeld worden bij onervaren schutters, namelijk Ine van Dinteren, met het 113e schot, André Bergman met het120e schot en Tijmen de Boer met het 109e schot.

De Beekse schut kan op een goed bezochte en gezellige middag terug kijken.

DSC_0102