13 EN 15 SEPTEMBER: BEEK EN DONK KERMIS

 

Maandagmorgen 15 september, kermismaandag, klonk al vroeg het geluid van de gildetrommen door de straten van Beek. Om acht uur vertrok het gilde om keizer Huub van den Bergh een vendelgroet te brengen en hem mee te nemen naar het koningspaar Piet en Diny Swinkels. Ook voor dit paar was er de vendelgroet. Vervolgens werd het gilde uitgenodigd op de koffietafel.

Hierna werd het traditionele bezoek gebracht aan verzorgingshuis De Regt. Daar ging gildepastor Jan Engels voor in een gebedsdienst en werd vervolgens koffie gedronken met de bewoners. Ook brachten Joshy Gevers en Toon Stoop de derde vendelgroet van deze dag. Dit keer voor de bewoners en verzorgenden.

Daarna ging het gilde naar de schietaccommodatie ´t Wipke. Daar begon om 14 uur het kermiskoning schieten. De gildepastor, Frans van Zeeland namens de wereldlijke overheid en kapitein (en koning) Piet Swinkels namens het gilde losten de eerste schoten. Hierna brak een felle strijd los. De vogel was ´n bijzonder taaie. Van de 33 deelnemers was het uiteindelijk Henk Marinussen die met het 211e schot eindelijk de vogel neerhaalde en zich voor het komende jaar kermiskoning mag noemen. ´n Koning met ervaring want in 2010 heeft hij die titel ook al eens gehad.

Hierna begon de strijd om de Zilveren Kruisen. Hieraan werd door 27 schutters deel genomen. Ervaren schutters maar ook veel deelnemers die zo maar eens mee wilden doen. En het mooie was, dat de eerste twee kruisen bezit werden van twee onervaren schutters: De eerste was  André Bergman, die met het 120e schot het laatste stukje van de vogel neerhaalde. De tweede was Mia van der Bruggen, die met het 122e schot haar Zilveren Kruis won. Uit het grote aantal schoten dat gelost werd blijkt al dat de maker van de vogels  vakwerk geleverd had. De hoop dat de derde vogel nog voor het donker zou vallen bleek ijdel te zijn. Het was rond 21 uur en helemaal donker toen de kogel 154 van deze ronde de lucht in ging. Het was de laatste, de voorraad was op. En nog was het laatste stukje hout niet beneden.  Toen is maar besloten om te stoppen en het kruis te verloten. Dit kruis ging wel naar een schutter met meer ervaring. André van Nunen, gildebroeder van het Sint Leonardusgilde was de gelukkige. Zaterdags had hij al ´n rooi kruis gewonnen en nu kreeg hij er ook nog een gruun bij.

Hiermee kwam na zeven uur schieten het einde aan een mooie maar wel heel lange dag.

Op kermiszaterdag had het gilde al het traditionele kermis aanzeggen gehouden, waarbij eerst gildehuis Thuis bezocht werd en de kastelein een vendelgroet kreeg.

Daarna werd het zoals altijd gastvrije Antoniusplein aangedaan, waar gevendeld werd voor afgaand kermiskoningin José Glaudemans en voor de bewoners van het naar ons gilde genoemde plein.